В Бургас има всички условия и предпоставки за създаването на Кръвен център, в който преболедували от COVID-19 да даряват плазма с антитела. Това съобщиха от ръководството на УМБАЛ в града след като обществения посредник Тодор Стамболиев апелира по-рано днес за създаването на такъв център в Бургас.

В Бургас има подходяща сграда, персонал и възможност за закупуване на апаратура. Към момента обаче Министерството на здравеопазването е дало разрешение за набиране и преработка на плазма единствено на Центровете за трансфузионна хематология. В Бургас няма център, има Отделение по трансфузионна хематология, в което се дарява кръв и то няма разрешение за тази дейност, посочиха от УМБАЛ.

От там казаха, че от няколко месеца ръководството на болницата, заедно с местната община, Регионалната здравна инспекция и Областна управа усилено работи в тази посока - за издаване на разрешително от страна на Министерството на здравеопазването за създаването на Кръвен център в Бургас.

Важно е да уточним, че въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в болницата. На 22 октомври в УМБАЛ бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с COVID-19. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в COVID-отделенията на УМБАЛ-Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители, добавиха от болницата.