Пожар навръх коледа остави многочленно семейство на улицата в Бургас. Огънят тръгнал от късо съединение в детската стая на апартамента и пламъците унищожили цялата покъщнина на фамилията. Съседи приютили възрастна жена, сина и дъщеря й и двете й малки внучета на 4 и 5 години. Пуснали пост в социалната мрежа с надежда за помощ.

Навръх Коледа вечерта Пенка отишла да купи хляб и да посрещне майка си от работа. В съседната стая били Митко и племенниците му на 4 и 5 години, гледали детско филмче.

"И изведнъж аз се обръщам, гледам огън, гледам огън и веднага вземах децата да ги изнеса отвън, обаче хубаво, че сестра ми отвори външната врата", разказа пред Нова телевизия Димитър Желязков.

"В момента, в който отключих, дъщеря ми изхвърча. Брат ми излезе, аз се опитах да вляза. Едва стигнах до хладилника и не можах да издържа и излязох,брат ми 2-3 пъти влезе,докато накрая намери Стоян,сврял се в ъгъла на стаята и плаче", допълва Пенка.

Огънят за минути унищожил всичко. Приютила ги съседка - майка на дете с увреждане.

"Просто не съм преживяла пожар, нямам си на представа какво е, но след като гледам такова дете знам какво е с малки деца. И знам колко са страдали тия хора и продължават да страдат", каза Катерина Илиева.

Друга съседка пуснала пост в социалната мрежа с молба за помощ.

"Казват, че по Коледа стават чудеса, помогнете на тези хора. И аз съм с дете с увреждания и знам колко е тежко... тия хора имат нужда единствено от материали да си подредят къщата", обясни Емилия Цветанова.

Веднага десетки бургазлии се отзоваха на призива. Донесоха кой каквото може.

"Аз имам дъщеричка на 6 годинки едната, другата е на 2 и донесох дрешки,каквото имам -якенца, обувки това е. Друго с какво мога да помага, каквото можах", каза Гюлсум.

"Завивки имахме, да донесем на семейството, малко играчки на децата и за майката дрехи мои, каквото имат нужда, надявам се и други хора да донесат и хранителни продукти и ще е нужно всичко, като гледам като гледам как е изгоряло", призова и Йорданка.

Вече са събрани достатъчно дрехи и завивки. Сега семейството има нужда от строителни материали и физическа помощ, за да ремонтира жилището си и дом, в който да останат докато трае ремонта.

"Аз съм благодарна на всички хора, които ми помагат в момента, които са ми помогнали и продължават да ми помагат и съм благодарна на Бог, защото не вярвах, че има толкова добри хора на този свят, а има и се оказа, че те са страшно много", благодари на хората Йорданка.