В Бургас днес бе даден старт на инициатива за създаване на Черноморски научно-технологичен център. Той ще включва съвременни технологии за ликвидиране на замърсявания от нефтени разливи, модерни изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, борба с пластмасовите отпадъци и др. Това стана ясно по време на кръгла маса "Общ дневен ред за Черно море", посветена на 31 октомври, когато се чества Международният ден на Черно море.

Острата нужда от създаване на такъв център на територията на област Бургас, пролича за пореден път около случая с потъналия през 1921 година американски кораб "Мопанг". При разлива на нефт от кораба, се наложи да се използват лаборатории в столицата и други градове за да се установи дали има замърсяване на водите в Черно море, каза областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, под чийто патронаж се проведе кръглата маса. Той каза, че предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране.

Кметът на Бургас Димитър Николов информира, че срещата днес има амбицията да обедини представители на централната и местната власт, институциите, бизнес и гражданския сектор, изследователи, хора свързани с морето в дебат за аспектите на интегрираната морска политика.