Районната прокуратура в Бургас работи по досъдебно производство за нелегален трафик у нас на 19 сирийци. Като извършители засега без повдигнати обвинения са проверявани двама граждани на Украйна. Това съобщи за OFFNews говорителят на районната прокуратура Антоанета Маркова.

Сирийците били засечени у нас още на 12 април. Тогава гранични полицаи и служители на жандармерията спрели в землището на с. Индже войвода лек автомобил "Jeep" и миниван. Колите били управлявани от двама украинци - на 37 и 38 години. Според гранична полиция и двамата са били установени като каналджии. В автомобилите им пътували общо 19 сирийци.

Въпреки, че случаят е регистриран на 12 април, работата по него се забавила, тъй като на сирийците била наложена карантина.

По отношение на украинците вероятно разследването се е забавило по други причини - появила се информация, че единият от тях е депутат от Върховната Рада.

"Има данни за това, но те не са потвърдени. Към настоящия момент е изискана справка от Посолството на Украйна за това дали някой от двамата е депутат в украинския парламент. След като бъде получена информация от посолството, тогава ще можем да потвърдим или да отречем" - коментира прокурор Антоанета Маркова.

Срещу украинците до този момент няма повдигнати обвинения.

На 14 април полицейски наряд от ГПУ-Малко Търново, съвместно със служители на жандармерията, след проведени оперативно-издирвателни мероприятия спрели за проверка в района на странджанското село Кости и лек автомобил "Рено". Той бил управляван от 32-годишен украинец.

Каналджията е задържан в ГПУ-Малко Търново, отбелязват от Гранична полиция. Уведомена е районната прокуратура. Срещу украинския гражданин е образувано бързо производство. С прокурорско разпореждане той е задържан за 72 часа и е предаден на следствения арест в Бургас.