Жители на Приморско, Царево и Китен излязоха на мирен протест на пътя Бургас - Приморско. Причината за недоволството е лошите условия на отсечката, която е връзката с най-южните части на Черноморието, предаде БНТ. Според шофьорите пътят на много места е осеян с дупки, които нанасят щети по автомобилите. Протестиращите искат още и спешен оглед и ремонт на моста край река Ропотамо.

Основен ремонт на пътя Бургас - Приморско не е правен повече от 25 г. От АПИ съобщават, че са предвидени средства за реконструкция, но според местните това ще бъде поредното некачествено кърпене на дупки.

"Сумата, която е отпусната тази година за ремонт е повече от малко - 800 хил. лева за 50 км, при положение, че се отпускат 2,5 млн. лева за 1 км магистрала ремонт. Този път е известен като отсечката на смъртта. Заради десетките инциденти станали през годините. Положението е абсолютно нетърпимо", каза Здравко Василев, жител на Приморско.

"Преди няколко дни имаше ремонт на пътя. Хвърляха с лопатата асфалта, другият тъпчеше с крака, ако това е ремонт, ако това е нещо, което може да издържи сезона", каза Христина Илиева, жител на Приморско.

"Ние искаме цялостна промяна, Цялостно реконструиране на пътя - четирилентов. Туроператорите спокойно да пътуват. Туристите безпроблемно да си пътуват и да посещават нашите дестинации", каза Кирчо Илиев.

В началото на новия строителен сезон e предвиден ремонт на второкласния път Бургас - Созопол - Царево, включително и на участъка от моста на река Ропотамо до Приморско, тъй като отсечката не е в добро експлоатационно състояние, съобщиха преди два дни от Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните дейности ще започнат веднага след като прогнозата е за трайно подобряване на метеорологичните условия. Целта е ремонтът да завърши преди началото на летния туристически сезон и шофьорите да пътуват към Южното Черноморие удобно и безопасно.

Предвидените средства за ремонт към момента са 800 хил. лева, се казва в съобщението. АПИ е възложила и изработването на технически проект за основен ремонт на пътя от разклона за с. Маринка до пътен възел "Царево", с дължина 53,5 км. Намерението е да се подобрят транспортно-експлоатационните качества, отводняването и носимоспособността на пътната настилка, както и да се повиши безопасността на движение в участъка, обясниха от Пътната агенция.

Предстои разглеждането на първия междинен етап от разработката на проекта от Експертен технико-икономически съвет. Въз основа на утвърдения проект след това ще бъде извършена рехабилитацията на отсечката, както и на пътния възел "Черноморец". Готовият проект ще определи строителните работи, които трябва да се изпълнят, срокът и прогнозната стойност на обекта.

Ремонтните дейности, които се предприемат сега са, за да се осигури безопасността на движение, посочват от АПИ и изтъкват, че изготвянето на техническия проект, а след това и провеждането на тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор отнемат не малко време. През това време трасето се ползва от шофьорите и трябва да се осигури безопасното пътуване.