Пролетните цветя в Бургас поскъпнаха с 20-30 стотинки за стрък дни преди осми март, показва проверка на БТА. Търговците на пазарите в морския град казват, че цените са завишени, защото борсите, които внасяли цветята, продавали вече по-скъпо. Най-много цветя идвали от Холандия, Гърция и Турция.

Малки букетчета с ароматни пролетни зюмбюли например се търгуват на пазара "Велека" между 2,50 и 3 лева. Фрезията и нарцисът също с нови по-високи цени. Лалето "върви" по 2.00-3.00 лева. С 1-2 лева е поскъпнала розата, която вече се продава на цена от 5 лева. Тя наред с пролетните стръкове също остава най-предпочитана за осми март. Аранжиран букет започва от 10.00 лева, горна граница на цената няма. На самия празник се купуват и цветя в саксия.

Служители на регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ще проверяват през следващите дни в Бургас пазари и търговски обекти за търговия на цветя, които са защитени по Закона за биологичното разнообразие. Редица пролетни растения като някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания.

Извършваме регулярни проверки. До този момент няма установени нарушения и не сме забелязали в магазините да се предлагат диви пролетни цветя, казаха от РИОСВ-Бургас. Експертите напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При констатирани нарушения се налагат глоби - на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически - от 500 до 10 000 лева.

От НАП-Бургас съобщиха, че всички търговски обекти за продажба на цветя на осми март ще бъдат под стриктно наблюдение и напомнят за задължителното издаване на касови бележки.