С представяне на книга и прожекция на късометражен филм отбелязват имения ден на Атанасовското езеро в Бургас, предаде БТА.

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен ден - само Атанасовското езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празника ще бъде представена книгата "Полет в солта" - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева, каза Радостина Ценова от Българската фондация биоразнообразие /БФБ/.

В книгата художничката е събрала цветни пейзажи, скици и графики на лагуната, постройките, дигите и каналите на езерото, които е изработила рисувайки покрай природната забележителност. В книгата авторката разказва и за обитателите на езерото.

Атанасовското езеро в Бургас е известно като местообитание на защитени видове. В района му са установени 316 вида птици от 400 вида, които се срещат из цяла България. От тях 14 са световно застрашени.

От 316-те вида птици 83 са включени в Червената книга на България, а 170 вида са с европейско природозащитно значение.

От миналото езерото е известно и като място за добиване на сол.

Лагуната Атанасовско езеро е разположена по трасето на втория по сила миграционен поток на птиците в Европа, наречен Via Pontica.

През 1980 г. северната половина на езерото е обявено за резерват. Следващата година южната половина и територии покрай бреговете на езерото са обявени за буферна зона. През 1984 г. Атанасовското езеро е обявено за Влажна зона с международно значение съгласно Рамсарската Конвенция.