Българската енергетика е на кръстопът. Предстои трансформацията на въглищните централи. От начина, по който се осъществи, ще зависи и енергийното бъдеще на страната. От огромно значение ще е и съдбата на проектите за нови атомни мощности. За нас като топлофикация, приоритетите си остават два - грижа за природата и за комфорта на нашите клиенти. Това каза в интервю за 3е-news.net инж. Христо Илиев, изпълнителен директор на Топлофикация Бургас.

На въпрос дали кризата с COVID-19 не са били пренебрегнати темите за екология, устойчиво развитие, зелени политики, инж. Илиев отговаря:

Точно обратното. Концепцията за производство на чиста енергия още повече залегна в дневния ред на обществото във всички европейски страни, в това число и България. Всички топлофикационни предприятия започнаха активна работа в проекти за производство на енергия от по-екологични горива и закупуване на нови съоръжения. Както сами ежедневно наблюдавате, темата със "зелената икономика" продължава да бъде водеща и на европейско ниво. Имаше момент в началото на пандемията, когато някои експерти заговориха за отлагане на Зелената сделка, но всъщност в европейските планове за устойчиво възстановяване екологията придоби още по-голямо значение.

По думите на изпълнителния директор, в "Топлофикация Бургас" екологичното мислене и действия винаги са били водещи и винаги се е подхождало грижливо към пестеливото използване на ресурси и опазването на околната среда. Това е станало част от културата на предприятието.

В същото време COVID 19 се отрази на всички, навсякъде и по много различни начини. Няколко сектори бяха по-засегнати от други, но негативните последици се усетиха от всички нас.

3е-news.net

"Мисля, че успяваме да "удържим на бурята". Запазихме целия екип и продължаваме да произвеждаме необходимото количество енергия, независимо от трудната обстановка. С много усилия продължаваме да работим, за да имат абонатите ни парно и топла вода. Още от началото на извънредното положение сме в постоянно напрежение, но сплотени се справяме и с тази ситуация, в която никой от нас не е мислил, че ще попаднем", обяснява инж. Илиев и допълва, че с дисциплина, стриктно изпълнение на противоепидемичните мерки и адекватни решения пазим здравето на всички наши служители и клиенти.

"Виждате какво става в Европа, заразата продължава да се разпространява масово и да взима много жертви, затова ние българите, въпреки успеха на взетите мерки, трябва да продължим да бъдем внимателни. Да не забравяме, че ни предстоят двата най- тежки зимни месеца", предупреждава изпълнителният директор на "Топлофикация Бургас".