В Бургас представиха два от общо 56 нови електрически автобуси, които ще станат част от автопарка на обществения превозвач "Бургасбус". Това са превозни средства от ново поколение, чрез които ще се подобри комфортът за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга ще се пази околната среда от замърсяване. Те са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.

Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД.

"Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество, които се произвеждат в света. Радостно за нас е, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Това е изключително важно, имайки предвид икономическото значение на този вид обществен транспорт и производството на електрически автобуси. Благодаря на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата за подкрепата и съдействието, на компанията IRIZAR E-MOBILITY и лично на нейния изпълнителен директор по отношение на въвеждането на цялостната система, защото освен доставката на автобуси, това включва и изграждането на зарядни станции", каза по време на събитието кметът Димитър Николов. Той подчерта, че това е първият тип автобус с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус.

Проектът предвижда доставката на общо 56 електрически машини - 10 бр. 18-метрови съчленени и 34 бр. 12-метрови електробуса, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и 12 бр. 9-метрови електрически автобуса, чиято доставка беше договорена през август тази година.

Превозните средства притежават всички елементи за удобно и приятно пътуване, като в салона за пътници са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на COVIDКО - 19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон

Снимка: Община Бургас

Ще се обнови обслужването на популярната линия № 9, свързваща комплексите "Меден рудник" и "Славейков". В градския център линията преминава през една от най-натоварените с трафик централни артерии - бул. "Христо Ботев".

Ще се наситят с електрически автобуси линиите, по маршрута бул. "Иван Вазов" - пл. "Царица Йоанна" - ул. "Булаир" - бул. "Демокрация", както и трасето по цялото протежение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за гражданите и гостите на Бургас.