Летище Бургас празнува днес своята 95-годишнина, съобщиха от пресцентъра на летището.

Изграждането на аеропорта започва на 27 юни 1927 г. от тогавашната френска компания "Сидна", чийто пряк наследник е сегашната AIR France, като през 1941 г. е окончателно преотстъпено на българската държава.

Летище Бургас е знаково за българската авиация. На 29 юни 1947 г. е дадено началото на линията София - Бургас, осъществена за първи път от българския пътнически самолет Junkers Ju 52/3m, като тя се явява първата линия на българските въздушни линии на тогавашната Дирекция "Въздушни съобщения".

Летище Бургас е уникално и с друг любопитен факт. То може да се похвали с най-големия брой слънчеви дни в цяла Европа, което му печели прозвището "Най-слънчевото летище на Черноморието". То разполага с четвъртата по дължина писта на Балканите (3200 m), като летището е важен транспортен хъб в Югоизточна Европа с множеството си пътнически и карго полети.

На 10 ноември 2006 г. Летище Бургас, заедно с Летище Варна, е отдадено на 35-годишна концесия на германо-българското дружество "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, като концесията включва инвестиции на обща стойност 403 милиона евро, които и към днешна дата вървят по план, включително с мерки, насочени в областта на екологични, социални и управленски решения.

Безспорно, най-успешната година откъм брой обслужени пътници бе 2018 г., когато летището обслужи общо 3 255 568 пътници, а към днешна дата се наблюдава активен темп на възстановяване на пътникопотока и самолетодвиженията след пандемията, която засегна тежко въздушния трафик през последните години, добавиха от аеропорта.

Към днешна дата продължава усилената работа по откриването на все повече директни международни линии, като за 2022 г. от Летище Бургас може да се пътува до 77 дестинации в 26 държави, като наскоро бе открита повторно и лятната база на авиокомпания Wizz Air със самолет, който ще обслужва голяма част от общо 16 атрактивни европейски дестинации.

През 2021 г. Летище Бургас и Летище Варна посрещнаха близо 2 милиона пътници и обслужиха над 17 хиляди полета на 70 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 96 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Във "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД в Бургас и Варна работят повече от 590 постоянни и над 230 сезонни служители.