До месец ще се възложи изготвянето на проект за изграждане на железопътна връзка между жп гара "Владимир Павлов" в Бургас и летището в квартала "Сарафово". Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Той заяви, че ползата от един такъв проект е голяма и посочи, че "инициатива дори е закъсняла, но е добре, че ще се случи".

Изграждането на железопътна връзка между града и летището ще осигури по-добра координация между отделните видове транспорт и ниво на обслужване, отговарящи на изискванията за съвременно придвижване на пътниците и товаро-превозните услуги.

Проектът на стойност 4 милиона лева предвижда изграждане на приблизително 11 км единична електрифицирана железопътна линия между жп гара "Владимир Павлов" и Летище- Бургас, една жп гара и две жп спирки по протежение на железопътния коловоз.

Физическото изпълнение на проекта е заложено в Програма "Транспортна свързаност", която е в процес на одобрение от Европейската комисия, допълни министърът.