Общо 2100 деца са приети в първи клас в бургаските учебни заведения. Това означава, че за поредна година Бургас отбелязва ръст в броя на бъдещите първокласници. Този път те са с 210 повече от миналата година, когато на същия етап на класиране бяха 1890. Това сочат данните след приключилото днес второ класиране на електронната система за записване в първи клас на Община Бургас.

Родителите на класираните деца трябва да ги запишат в съответното училище в срок от 8:00 часа на 30 юни до 18:00 часа на 6 юли.

Некласираните деца към момента са 40, но родителите могат да не се притесняват, тъй като свободните места в бургаските учебни заведения са напълно достатъчно - 276 и са във всички райони на общината, уточниха от пресцентъра на общината.

Така например, в централна градска част има 25 некласирани към момента деца, но там има още 47 свободни места, които са в училищата "Княз Борис I", "Братя Миладинови" и "Иван Вазов".

В ж.к. "Славейков" има 4 некласирани и 76 свободни места в СУ "Епископ Константин Преславски" и СУ "Димчо Дебелянов".

Шейсет и седем свободни места има в училищата "Св. Климент Охридски", "Йордан Йовков" и "Добри Чинтулов", които се намират в жилищен комплекс "Изгрев". Седемдесет и пет са свободните места в четири училища в комплекс "Меден Рудник". Това са Основно училище "Найден Геров", Основно училище "Елин Пелин", Средно училище "Константин Петканов" и Средно училище "Петко Росен".

Още преди обявяване на приема Община Бургас разкри единайсет нови паралелки.