Днес легендарният влекач "Перун" отплава за последен път. Спасителният кораб ще бъде провлачен към Бургас, където ще бъде нарязан за скраб.

В началото на 2020 г."Перун" бе продаден за близо 280 хиляди лева на търг, в който участва само една фирма. Продажбата стана повод за протести от морски организации, които настояваха плавателният съд да бъде възстановен. "Перун" обаче така и не беше ремонтиран и след като с години бе оставен да се руши, накрая бе продаден за скраб, припомня БНР.

В началото на годината, малко преди провеждането на търга, председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков коментира, че трябва да се търси отговорност от министри на транспорта, директори в ИА "Морска администрация" и ДП "Пристанищна инфраструктура" за това, че "Перун" умишлено е доведен до състоянието, в което е в момента. Той подчерта, бе без този кораб България няма да може да провежда ефективни морски спасителни операции. Велков напомни, че последните години корабът бе прехвърлен към активите на "Пристанищна инфраструктура", но без задължението тя да го поддържа

Според капитан Никифор Герчев от БУЛСАР параметрите на плавателния съд в документите за търга са били умишлено занижени за да му бъде намалена цената и да бъде купен от една точно определена фирма:

"В документацията бе записано, че двата двигателя са по 950 киловата. Аз съм поръчвал кораба и съм бил неговият първи капитан. Много добре знам, че двигателите са по 1950 киловат часа. Къде се губят другите 2000 киловата...?! И още - в тръжните документи пише, че помпите са две, а аз знам, че бяха 10. Къде са другите осем помпи?!"

Генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов не коментира твърденията за неточности в тръжната документация, но напомни, че по документи "Перун" вече дори не е кораб:

"Те протестират, за да възстановим кораба. Има ли концепция какво да правим "Перун", като го възстановим? През последните 12 години корабът не е включен в никакви концепции за търсене и спасяване, което означава, че отговорните институции не са виждали "Перун" като средство за спасяване. Той дори няма характеристики на кораб. През последните две години е отписан като такъв."