Две изложби на златни съкровища в Бургас отварят врати за Нощта на музеите, която се отбелязва на 18 май. Информацията е на Регионалния исторически музей. Златните съкровища ще бъдат открити в 18 часа тази събота в зала "Трезор" на Археологическия музей. Там ще бъдат показани "Тракийското златно съкровище от Вълчитрън" и "Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина".

Вълчитрънското съкровище е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и обща тежест 12.5 кг, като само единият от предметите е с тежест 4.5 кг. Според експертите ценните предмети са от края на бронзовата епоха - периода 1600-1200 години преди Хр. Това е периодът на т. нар. "Микенска Тракия", за която именно се говори в "Илиада" на Омир. Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци. Съкровището е открито през 1924 г. край днешното село Вълчитрън, Плевенско.

В Европейската нощ на музеите могат да бъдат разгледани четири експозиции в града - археологическа, етнографска, природонаучна и историческа. Музеите ще са отворени до 24 часа, а входът е свободен.

В рамките на инициативата за първи път ще бъде показана и голямата икона на Исус Христос, реставрирана с обществени дарения, които се събират от края на миналата година. А Етнографският музей ще очаква посетителите с пъстри везани шевици.