Непоказвани артефакти от морската история на южното крайбрежие ще бъдат изложени в Бургас. Експозицията "Риби и рибарство" ще бъде подредена в Културния център "Морско казино", съобщиха от общината.

Изложбата ще покаже - рибни блюда, скари за печене на риба от 4 век пр. Хр., сребърни монети, модели на риби от 3 век пр. Хр., риболовни съоръжения - мрежи, куки, лотове, гребла и др., оловни щокове, компас, морска камбана и модели на кораби, плавали в Черно море. Изложбата ще бъде открита на 15 юни.

Акцентите в експозицията са реконструирана оловно-дървена двурога котва от 5-6 век пр. Хр., единствената позната у нас каменна корабна печка и златни изображения на риби.

Ще има макет на автентична рибарска лодка, специални табла ще информират за всички видове риби в нашето море от 10 000 години назад, за най-интересните моменти от развитието на риболова в районите на Бургас, Несебър, Созопол. Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с периода "Държавен риболов - началото", както и с историята на Черноморския и Океанския риболов. Всичко това заедно с любопитни документи, морски легенди и снимки за историята на риболова по бреговете на Южното Черноморие.

Изложбата "Риби и рибарство" се организира от Община Бургас, Регионалния исторически музей в Бургас, Историческия музей в Созопол и Музея на котвата в Ахтопол.