На острова "Света Анастасия" днес пристигна плаващ кран, който ще работи по разширяването на пристана. "Кранът ще остане тук цяло лято. Но бургаският остров не само няма да бъде затворен за туристи, а ще ги очаква с традиционното гостоприемство и добра кухня. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Даже напротив, той може да се превърне в една допълнителна атракция, но само за няколко месеца", казаха от управата на острова "Света Анастасия".

Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел подобряване на условията и безопасността при акостиране.

Снимка: Официална страница на Димитър Николов във Фейсбук

Старата кейова стена ще се удължи с десет метра, а едновременно с това ще се изгради още една стена, дълга 40 метра. Така ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната.

"Няма да бъде засегната по никакъв начин нито една от забележителностите на острова", увериха от "Света Анастасия".

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че с изграждането на новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Снимка: Официална страница на Димитър Николов във Фейсбук

Николов заяви, че скоро островът отново ще посреща своите гости, като ще се спазват всички изисквания за дезинфекция и здравна безопасност.

Община Бургас гарантира, че работата по обновяване и разширяване на пристана няма да попречи изобщо на туристическия сезон, тъй като ще се върши основно в морето. Дейностите се осъществяват по проект "Силата на водата.