Пет нови скулптури ще бъдат поставени в Бургас. "Плажна шапка" на проф. Светозар Бенчев, "Златна рибка" на Огнян Петков, "Артлегория" на Добрин Вътев, "Прибой" на доц. Емил Бачийски и стъкленият "Тетрапод" на Красен Троански са скулптурите, които ще обогатят екстериора на града. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

"Плажната шапка и нейната сянка" ще създават усещане за лято в градинката на Часовника, до Арменската църква.

"Златна рибка" ще се подава над вълните в горната част на площад "Тройката", в близост до пресечката с ул. "Г.С. Раковски". И бургаската златна рибка ще изпълнява желания, както тази в приказките. Специално изработен сейф в монумента ще събира монети, а авторът обещава, че с една монета ще се изпълняват до три желания.

С внушителните 2.20 метра "Артлегория" ще отдаде заслужена почит към всички видове изкуства. В стоманената структура намират място символите, характеризиращи творците - палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за актьори, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до Общината, (ул. "Александровска", в пресечката й с ул. "Апостол Карамитев").

"Прибой" е създаден по личен спомен за Пристанище Бургас - разбиващите се една след друга в кея вълни и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. Скулптурата ще бъде разположена до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица.

Стъкленият "Тетрапод" ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред "Научно-изследователски и конгресен център" на Пристанище Бургас . Фигурата символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни.

Арт проектите са участвали в Симпозиума по скулптора за градска среда, проведен в Бургас и са избрани като победители от компетентно жури.