15 лекари и медицински лица от Комплексния онкологичен център се ваксинираха днес. Още 15 души ще бъдат имунизирани в следващите два дни. Сред първите, които си поставиха, ваксината бе, онкохирургът д-р Николай Киселков, който дава дежурства в КОВИД отделение.

"Беше ми даден шанс да се включа в кампанията и се възползвах без да се замислям, защото смятам, че това е правилният подход, както на лекари и медицински работници, така и на всеки човек в държавата. Смятам, че началото е успешно", каза д-р Киселков.

"Това е обикновена мускулна инжекция в горната част на ръката, а усещането като при поставянето на всяка друга противогрипна ваксина", добави медикът и поясни, че нито той, нито колегите му са изпитали нещо в задължителните 15 минути наблюдение в манипулационната след поставянето на ваксината.

Д-р Киселков заяви, че е направил избора да се имунизира като се информирал за технологията на създаването на ваксината и е категоричен:

"Сметнах, че това е абсолютно безобидно. Тези легенди с чипиране и разни странични реакции са безпочвени."

Неяснотата в момента е по-скоро колко дългосрочен ще е изграденият имунитет, вероятно като при противогрипните ваксини ще е сезонно, освен ако не затихне инфекцията, добави д-р Киселков.

1900 са медиците в Бургас и областта, които искат да се ваксинират. За момента има възможност това да направят 250.

По-рано днес - точно в 10 часа - едновременно в София, Пловдив и Бургас започна поставянето на ваксини срещу COVID-19 в България. Първият имунизиран българин е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Последваха го и шефовете на големите болници у нас, както и стотици медици на първа линия.