3 милиона лева може да загуби община Созопол, ако не бъдат подписани документите за изграждане на първия етап от площадката за временно съхранение на отпадъци край Атия. Това обяви днес новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев, предаде zonaburgas.bg. По думите му, срокът за парафиране на книжата изтича днес, уточнили от Министерството на околната среда и водите, а при липса на съгласие администрацията ще трябва да плати неустойки от няколко милиона лева.

Първият работен ден на Янакиев започна с протест пред общината. Близо 50 души от Сдружение "Чиста Атия" издигнаха лозунги за спиране на проекта.

"Вече поисках в официално писмо да бъдат уточнени неустойките, които трябва да платим при евентуален отказа от наша страна. Все още нямам отговор. Срокът за подписване на документите за изпълнение на първия етап изтича днес. Все още нямам отговор. Доколкото знам днес трябваше да имаме среща с представители на екоминистерството, но разбрах, че няма да се проведе", каза Янакиев.

Той е категоричен, че диалогът с жителите на Атия няма да бъде прекъснат. Проект ще има само, ако се получи съгласието на живеещите там, стана ясно от думите му.

По международен проект край Атия трябва да се изгради площадка за съхранение на временни битови отпадъци и строителни такива. "Чиста Атия се бори от месеци за спиране на този обект. Месец има до края на срока за изпълнение на първа част по изпълнението. Ние приветстваме подобна инициатива, тя е чудесена, но не и да се прави на този терен. Той не е подходящ за подобни дейности. Атия не дава 50 декара гора. Не сме готови да изсечем Бакърлъка, за да имаме тези площадки", казаха протестиращите пред общината.

Плановете са край Атия се обработват строителни отпадъци, битова електроника и лекарства с изтекъл срок на годност. По-рано тази година от екоинспекцията в Бургас увериха, че опасност от замърсяване няма, а позицията потвърди и екоминистърът, който беше посрещнат с протестно шествие в Атия.