Част от Северния обходен път на Бургас ще бъде пусната в експлоатация до Нова година. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който инспектира дейностите по изграждане на отсечката заедно с областния управител проф. Мария Нейкова, кмета на Община Бургас Димитър Николов и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Иво Иванов.

"Разбрали сме се със строителя да бъде пуснат за движение пътният възел към кв. "Сарафово", за да се облекчи движението от квартала към Бургас. Надявам се това да се случи до Нова година. Цялостният път и всички съоръжения по него са почти готови, разбира се, има елементи за довършване. Времето ще бъде основен фактор - от метеорологичната обстановка зависи дали ще може да се завърши за месец. Ако не, напролет ще има готовност. Това, което коментирахме днес, е да се пусне временното движение при т. нар. "тромпет" към "Сарафово", уточни министър Шишков.

По думите му отсечката ще бъде отворена, но с временна организация на движението до финализирането на дейностите с издаването на Акт 16.

"Надяваме се, че сме на финала и скоро движението ще бъде пуснато изцяло. Разбира се, ясно е, че за летния сезон няма да има никакви проблеми. Проектът за този обходен път е от 2013 година. За съжаление всичко се е случвало така във времето - проект от 2013 година се строи много години. Има няколко преработки по него, строителят също строи на приливи и отливи. Както обикновено в повечето инфраструктурни обекти винаги е липсвала една добра организация", допълни служебният министър на регионалното развитие.

По думите му няма нередности относно ремонтните дейности. Последния етап е осветлението. Единственият проблем е, че е замислено през 2013 г. и 10 години по-късно сме тук, за да го завършим, поясни министърът.

Снимка: Община Бургас

Той увери, че няма забавяне в плащанията към строителната фирма, като уточни, че към момента се водят и разговори за индексации по договора, но бе категоричен, че парите са осигурени от бюджета.

 "Пътят е почти готов. Няма как да не сме доволни от факта, че в част от този проект са включени и локалите, които дават простора за развитието на Бургас от страна на индустрията. В общината вече са входирани инвестиционни намерения за терените в близост. С изграждането на този път ще започнем и развитието на индустриалните терени в този район", каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Той уточни, че новият обходен път ще бъде изцяло осветен, като съвсем скоро трябва да започне поставянето на енергоспестяващи осветителни стълбове.

Относно липсата на Акт 16 за пуснатия преди почти две години обходен път на Поморие, арх. Шишков коментира: "... ще започнем да събираме документите, които се необходими за издаване на Акт 16 на обходния път на град Поморие. Днес ще имаме среща заедно с шефа на ДНСК, с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", за да обсъдим и тези въпроси".

Снимка: Община Бургас

Десетки общини все още нямат завършени ОУП-ове

Над 50 са общините у нас, които нямат завършени общи устройствени планове (ОУП), съобщи още служебният министър.

"Непрекъснато водим кореспонденция с общинските администрации. Надявам се в голямата си част, тъй като повечето са в края на процедурите, да бъдат завършени скоро", коментира министърът. По думите му към момента е прекратена процедурата за ОУП на община Царево.

"Ще бъде възложен нов ОУП с начална нова процедура в Царево. Във всички други части на страната се надяваме наистина в рамките на следващата година да бъдат завършени тези планове. Това, което към момента и депутатите са направили, е започналата процедура по изменение на Закона за устройство на територията, с което да се удължи срокът за изготвянето на Общи устройствени планове с още две години, за да могат общините да ги завършват", обясни арх. Шишков.

Той не посочи колко са средствата през тази година, отпуснати от регионалното ведомство в помощ на общините за изготвянето на важните стратегически документи. "Изключително важно е всяка една община да има Общ устройствен план, защото това е законът, по който се развива тя в бъдеще", каза служебният министър на регионалното развитие.

Снегът не е създар проблеми

Министърът съобщи още, че до момента валежите от дъжд и сняг в страната не са създали проблеми:

"Днес имам информация, като цяло никакъв няма проблем. Единствено проходът Троян-Кърнаре е бил спрян за кратко движението само за товарни автомобили заради навявания. Но като цяло, към този момент няма никакъв проблем, но логично е при тоя малък сняг да не очакваме да има някакъв проблем. Иначе договорите са сключени, проблеми няма в тази насока."

В отговор на въпрос Шишков посочи, че сумите за зимното поддържане на пътищата са свързани с атмосферните условия, тоест колкото е по-лоша зимата, толкова по-скъпо ще ни излезе зимното почистване. Зимното почистване е във връзка с реалното извършено количество работа, допълни министърът.

"Няма нередности относно ремонтните дейности. Последния етап е осветлението. Единственият проблем е, че е замислено през 2013 г. и 10 години по-късно сме тук, за да го завършим", каза още министърът.