Тракийски култов комплекс от V-IV век преди новата ера се появи изненадващо при строеж на нова жилищна кооперация в бургаския квартал "Изгрев", недалечот църквата "Свети Атанасий".

От десетилетия има писмени доказателства, че на територията на морския град са живеели траки, но за първи път там археолозите намират предмети от бита им. Строители попаднали на антична керамика, докато копаели основите на блока. Вероятно и тази част от историята щеше да остане под бетона, ако една вечер, прибирайки се вкъщи, журналистката Галя Тенева не вижда нещо подозрително и не сигнализира полицията.

"Минавах случайно покрай строителния обект, когато забелязах, че в рова, който копаеха строителните машини, има два съда, които бяха с фомата на амфори. Докато бях близо, усетих напрежение на строителната площадка, тъй като част от работниците изравяха, а други заравяха, сакаш искаха да скрият нещо. Тръгнах и се върнах след няколко минути, тогава забелязах, че в греблото на багера има части от керамични съдове", разказа  Тенева, цитирана от bTV.

Понеже знаела, че има данни, че жилищен комплекс "Изгрев" е заселен от хилядолетия и има археологически находки, Галя решава да се обади полицията. На другия ден я уведомяват, че теренът се обследва от археолози и историци.

Днес археолозите официално представиха откритията си, а Галя Тенева получи грамота за гражданска доблест.

Още преди години е имало данни за находки при строеж на жилищни кооперации, но не е било възможно да се проучат, казва Мирослав Класнаков - научен ръководител на разкопките от музея в Бургас. Намерените съдове са от голямо значение за Бургас