Десетки фрагменти от изящни стъклени съдове са открити на морското дъно в акваторията на Бургас при водолазни издирвания и разкопки. Находката представлява комплект от стъклени съдове с разнообразни форми. Експертите датират откритието от 16-17 век.Това съобщидиректорът на Центъра по подводна археология към Министерството на културата Найден Прахов пред БТА.

Работната хипотеза е, че съдовете са венецианско производство от остров Мурано и са били пренасяни от търговски кораб за градските центрове по Западното и Северното Черноморие.

Найден Прахов уточни, че стъклените съдове са открити на 10-20 см под морското дъно. Вероятно става въпрос за корабокрушение в рифа. Интересното обаче е, че към момента не са открити останки от потънал плавателен съд, добави той.

Към момента поради трудните условия за работа - много ниска видимост и сериозно количество водорасли, работата на водолазните екипи е временно прекратена. Планира се продължаването на тяхната работа през есенния сезон.

Подводните проучвания в акваторията на Бургаския залив започнаха през миналата година. Тогава също бяха открити стъклени фрагменти, които са изложени в Регионалния исторически музей в Бургас.

Снимка: БНР

Националният исторически музей в столицата също притежава колекция стъклените находки от Бургаския залив. През 90-те години на 20-и век водолазът Марин Стоянов от Бургас открива 88 фрагментирани стъклени съда и ги предава на музея в София, каза Прахов.

Той информира, че тази година Регионалният исторически музей в Бургас, Центърът по подводна археология и Националният исторически музей в София планират изложба, в която ще бъдат представени избрани експонати от стъклените съдове от фондовете на двата музея.