Туристическите разходки с кораб от Бургас до остров Света Анастасия започват от 1 май. Пътуванията ще се извършват с катамарана "Анастасия", собственост на Община Бургас.

Корабът ще извършва по три курса на ден. Началната точка е от пристанището в града в района на Магазия-1. Часовете на отплаване ще са 10:00, 13:00 и 15:00, съобщиха от общинския пресцентър.

Посрещането, изпращането на пасажерите, престоят на борда на кораба и на острова ще се извършват при спазване всички противоепидемични мерки.

До 31 май стандартният билет ще струва 12 лева, за ученици и пенсионери цената ще е 9 лева, за деца до 7 години 3 лева, за хора с увреждания и деца до 3 години пътуването ще е безплатно.

Резервации се приемат всеки ден от 9:00 часа на телефон 0882 004 124 или на е- mail reservations@gotoburgas.com, като е необходимо пътуването да се заяви най-късно до 17:00 часа на предходния ден.

На острова има реставрирана църква от XIV век, интерактивния музей, който разказва историята му, лекарна къща за гости, както и ресторант, в който посетителите могат да опитат вкусни рибни специалитети по островни рецепти.

Някогашният остров Болшевик, сега известен като Света Анастасия, се намира на малко повече от 6 километра от Бургас. Света Анастасия е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция. През 2001 година островът е обявен за археологически резерват, а през 2014 година започва да приема посетители.