Опасно мъртво вълнение по Южното Черноморие, предупреждават спасителите. На бургаския плаж за първи път бяха поставени и специални заграждения за най-опасните зони, съобщи БНТ.

След спокойното море през изминалата седмица, рано тази сутрин спасителите на бургаския плаж забелязали мъртво течение. Вълнението се увеличило, а с него и опасните зони. За това с колчета и полицейски летни са обозначени местата с дънни ями.

Направихме го за безопасност на плажуващите, защото все пак, където сме ги сложили, там означава, че не трябва да се влизат и горе-долу да има някакъв контрол върху тях, обясни старши спасителят Петър Русев. Летовниците внимават, спазват ги, питат ни просто какво означава това. Дори обясняваме, защото все пак за първи път слагаме такива неща, добави той.

Вълнението на морето през деня бе 3-4 бала, а за опасното море сигнализира и червеният флаг.

Спасителите позволяваха на възрастните да влизат до кръста, а на децата само на метър от брега. Дюшеците и поясите са абсолютно забранени.

Тази година мъртвото вълнение е изключително динамично, предупреждават спасителите. Морето ще продължава да е опасно и през следващите няколко дни.