Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която се отменят учебните занятия в общината от утре до 18 януари, включително. В неговата заповед фигурират и допълнителните мерки, препоръчани днес от специалистите на Регионалната здравна инспекция. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията, консултациите, профилактичните прегледи и имунизациите.

От общинския пресцентър съобщиха, че яслите и детски градини ще работят в условията на засилен филтър към посетителите, като болни деца и болни лица от персонала няма да се допускат.

До петък ще бъдат ограничени и масовите мероприятия. Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа в населените места на Община Бургас.

По-рано стана ясно, че отсъстващите заради болни от грип ученици в област Бургас са повече от 15 на 100 и директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че ще поиска от кмета Димитър Николов обявяване на грипна ваканция. По думите му щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии и засяга най-вече деца до 14 години.