Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на идеята на кмета Димитър Николов Общината да придобие собственост върху Морското училище "Свети Никола", което в момента е държавно. С 38 гласа "За", 0 против и 1 "въздържал се" докладната бе приета.

С днешното решение се очаква процедурата да се задвижи, а министърът на образованието Красимир Вълчев гарантира, че ще подкрепи прехвърлянето на собствеността, защото общината се е доказала като добър стопанин и вярва, че това ще помогне за възраждането на емблематичното за Бургас училище, съобщава Флагман.бг.

"Не се съмнявайте във възможностите на Община Бургас. До момента съм поискал да придобием собственост на две училища - Гимназията по Автотранспорт, както и училището в ж.к."Меден рудник", което преобразихме в ИТ гимназия, а условията там са като за четиризвезден хотел", призова Димитър Николов.

Общината иска да развие професионалното образование, а училището да стане иновативно - с модерна програма, която ще произвежда подготвени кадри за морския бизнес.

"В докладната няма изложен одит дали е извършена проверка, съвместно с морска администрация. Искам да попитам и дали знаем в какво състояние е базата на училището", запита Живко Табаков.

Той предложи да не се отдават на концесия или продават имотите на училището. Най-атрактивният от тях е далян "Отманли" и хотел "Атлантик".

Виолета Илиева, съветник от ГЕРБ и директор на Регионалния инспекторат по образование в Бургас, отбеляза, че базата на училището не е много добра и заради това интересът към него спада драстично. Всички общински училища в Бургас са напълно преобразени, докато в Морското училище не са извършени почти никакви ремонти. Заради това в момента там се обучават едва 87 деца. Тя бе категорична, че училището няма никакви дългове към този момент.

Общинският съветник даде за пример пълното преобразяване на Гимназията по автотранспорт, която бе ремонтирана, програмата бе напълно променена, начинът на обучение - също, а сега интересът към нея расте.