Нито една оферта не е била подадена в Община Бургас за изграждането на реплика на съществуващия през първата половина на XX век паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. Крайният срок за участие бе до понеделник, 24 юни. Тепърва ще се преценява дали да бъде удължен срокът на процедурата, обявиха от общината.

Местната администрация неколкократно обявяваше процедури за изработка на светски паметник на филантропа, а след решение на Общинския съвет от 28.04.2015 г. и на реплика на оригиналния паметник на Коджакафалията, но до избор на изпълнител и по двата конкурса така и не се стигна.

Преди да се пристъпи към тяхното стартиране и за да изготви коректно документацията, Община Бургас се обърна към местното Дружество на художниците, за да може гилдията да представи своето компетентно становище по работния вариант на критериите, които ще бъдат заложени в двете технически задания.

Александър Георгиев - Коджакафалията е най-големият дарител на град Бургас, наричан от мнозина "бащата на Бургас". Той е роден през 1830 г. в с. Дюлгерия (днешно Зидарово), Бургаска околия. Останал сираче 5-годишен, 10 годишен вече работи като чирак в Созопол. На 18 години се преселва в Бургас и с братовчед си Янчо наемат дюкян близо до пристанището. За 50 години труд спечелва над 1000 декара земя, 7 магазина, много къщи, ханове и други и се реализира като голям търговец и благодетел, даряващ големи суми пари на бедните и сираците. До края на живота си обаче Коджакафалията не сваля селските дрехи от скромност. 40 години живее в една складова стаичка /широка и висока 1,5 м и дълга 2 м/. Коджакафалията раздава "дворни места за подслоняване" на повече от 600 семейства. Дарява множество къщи, дюкяни, ханове, които завещава на църкви, училища, болници и благотворителни организации.

През 1911 г. благодетелят прави най-голямото завещание в българската история. Дарението е на обща стойност 25 млн. златни лева. Изключително силно и доблестно звучат днес думите от завещанието му - "всяка година, докато свят светува, да раздават в Страстната седмица преди Коледа събраните пари на бедните, без разлика от народност и вероизповедание, на всеки, кой каквато нужда има".

Върху земите на Александър Георгиев - Коджакафалията днес са разположени две трети от централната градска част на Бургас, почти целият Приморски парк, комплексите "Бр.Миладинови", "Лазур", "Зорница", близо 90 на 100 от сградите в Северната промишлена зона.

Делото на Коджакафалията е уникално и изумява със своята безкористност, благородност и съпричастност. Трудно може да си представим, че в днешни дни биха се намерили такива хора, които да се откажат от всичко материално в името на любимия си град и неговите жители. Всеки един, който иска да се преклони пред паметта на този достоен бургазлия, посветил живота си на бедните и нуждаещите се, може да го направи като отиде до барелефа му на ул. "Поп Грую".