Нов ферибот ще плава от Бургас до грузинския град Батуми, предаде БТА. Очаква се това да стане от началото на юли. Новината съобщи днес изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.

Днес той участва в Бургас в Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN", на който експерти дискутират новите аспекти при развитието на синята икономика в следващите десетилетия.

През 2014 година корабът "Дружба" бе първият, който започна плаване по линията. Новият ферибот, който ще се движи по маршрута, е "Вилнюс". Той ще е вторият ро-ро плавателен съд , който ще обслужва коридора между пристанищата на Бургас и Батуми. Услугата ще започне като превоз на товари и пътници по трасето.

Диян Димов посочи, че за осъществяването на идеята е извършена усилена работа с Министерството на транспорта, Гранична полиция, МВР.

Намеренията са "Вилнюс" да извършва курсове веднъж седмично. Корабът ще отплава от единадесето корабно място на пристанището в Бургас. Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия. Предстои изграждане на митнически пункт и фитосанитарен контрол на порта в Бургас.

По-късно днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на Пристанище-Бургас и кмета на грузинския град Батуми. Друга важна декларация, която ще бъде подписана на форума, е меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и Синеш, Португалия.

Днес в Международния конгресен център в Бургас се провежда второто издание на Международния морски форум "BeFоR_BeGREEN". Той е организиран от Пристанище "Бургас" ЕАД и Община Бургас, със съдействието на "Южнобългарски морски образователен център" ЕООД, Българската асоциация на морските капитани, "Shippossible" LTD и Бургаската морска асоциация. Форумът бе открит от изпълнителния директор на Пристанище-Бургас Диян Димов.