Служители на НАП са запечатали ударно част от автомивките на самообслужване в Бургас, съобщава Флагман.БГ.

Служители на агенцията са влезли в обектите на изненадващи проверки и са установили груби нарушения в отчитането на фискалната дейност на собствениците. Само от началото на седмицата са затворени 3 автомивки с между три и четири автомата, работещи с водна струя под налягане.

Става въпрос за обекти, наричани "левчета", в които клиентите пускат монети в специално устройство, което на свой ред им дава достъп до водна струя под високо налягане за определено време - обикновено около 4-5 минути. Нарушенията са, не че автомивките не са издавали касови бележки, а че въпросните устройства не са изпращали данни към мрежата на НАП-Бургас, работили са изцяло в сивия сектор.

"От началото на лятната кампания от служители на Фискален контрол-Бургас и ТД на НАП са извършени над 5000 проверки. Това е част от нашите активни контролни дейности. Ние не правим разлика между обектите, които проверяваме - за нас е важно те да спазват законите и да отчитат приходите си. За същия този период над 10 автомовки са били затворени. Важно е да се уточни, че това не е някаква специализирана наша акция, а част от ежедневната ни дейност", заявиха от НАП-Бургас.

Според запознати, един автомат печелил средно по 100-120 лева на ден, ако е било дъждовно преди това - доста повече. В автомивките на самообслужване обикновено има по три машини. Т.е. - прикритият дневен оборот е минимум 300 лева, около 8-9 хил.лева на месец. Разходите не са толкова сериозни, защото обикновено тези обекти използват сонди, а препаратите са най-евтините на пазара.