След като миналата година бе домакин на Европейско първенство по ветроходство, през август-септември на 2019-а Бургас ще посрещне и Европейски шампионат по корабомоделен спорт в клас "С". Очаква се участниците да предложат за оценка от журито над 200 елитни модела, разделени в 8 категории, съобщиха от община Бургас.

Така бургазлии и гостите на града ще видят, макар и в умален вид, изключително атрактивни ветроходни, исторически и съвременни кораби, диорами, миниатюрни модели и модели на кораби, построени в бутилка. Някои от експонатите са оценени на хиляди евро. Цялата армада ще бъде строена и "закотвена" в красивия Културен център "Морско казино". И това е само едно от многото предстоящи събития, заради които си струва да посетиш Бургас през лятото.

Настолните копия на действителни кораби не могат да се разглеждат отделно и затова при тях се провеждат изложби с конкурсен характер

Снимка: Община Бургас

Вижте още снимки >>

Клас "С" - настолни корабни модели, представлява в целия си спектър по-скоро изкуство, за разлика от останалите чисто състезателни класове. Настолните копия на действителни кораби не могат да се разглеждат отделно и затова при тях се провеждат изложби с конкурсен характер, какъвто ще е и Европейският шампионат в Бургас. Моделите ще бъдат оценявани от три съдийски комисии, съставени от експерти международна категория. Оценката се извършва на база представената от състезателя конструктивна документация, като се акцентира върху точността и ювелирната изработка на всеки модел. Главен съдия ще е Мартин ван Гелдерен от Холандия, а останалите арбитри са от Франция, Италия, Хърватска, Чехия, Полша, Румъния, Беларус, Русия и Украйна.

Освен от изброените страни, в Бургас ще пристигнат състезатели от Словакия, Казахстан, Швеция, Германия. Нашата страна ще бъде представена от Национален отбор с 18 състезатели (мъже и жени) и 6 юноши.

Конкурентността на българските участници е на високо ниво. Три наши модела заеха първите места в класовете си, а други три бяха в челната тройка на състоялото се миналата година Световно първенство. В България има почти 80-годишна традиция в този спорт и създадената школа със собствен стил на работа е известна и силно уважавана в цял свят.

Световната федерация НАВИГА е организатор на този спорт в последните 60 години. В нея членуват над 40 държави. През август в Бургас се очаква присъствието на Президента на НАВИГА - г-н Дитер Матисик (Германия). В откриването ще участват още президентите на национални федерации на Русия, Беларус, Украйна, Румъния, Чехия, Хърватска и България.

Европейският шампионат по корабомоделизъм се организира с подкрепата и любезното домакинство на Община Бургас.