Заради неизплатени заплати и лошо техническо състояние, 4-ти месец на бургаското пристанище е задържан кораба "LADY BO", плаващ под панамски флаг. 14-членният екипаж на кораба твърди, че бедства. В имейл до медиите моряците съобщават, че на борда нямат вода и провизии, а двама от екипажа се нуждаят от медицинска помощ.

Екипажът на плавателния съд е съставен от 9 индийски, трима турски и двама украински моряци.

"На борда няма вода, хранителни доставки и гориво. Всички моряци се хранят, благодарение на колегите от останалите кораби на кея. Двама души от екипажа имат нужда от медицинска помощ. Технически корабът е изоставен с екипажа, без осигурени гориво и храна", пише в сигнала на моряците, цитиран от maritime.bg.

Корабът LADY BO, който плава под флага на Панама е от няколко месеца арестуван в Пристанище Бургас

Снимка: БТА

Според информацията, изпратена до медиите, моряците не са получавали заплати от 7 до 12 месеца. Застрахователят на кораба, както и местен ITF-инспектор са го посетили. На моряците е предложено да им бъдат осигурени до 4-месечни възнаграждания, след което да бъдат репатрирани.

Корабът LADY BO, който плава под флага на Панама е от няколко месеца арестуван в Пристанище Бургас

Снимка: БТА

"Сега обаче застрахователят не желае да изпълни поетия ангажимент за осигуряване на четири месечни възнаграждения и репатриране", твърдят още в имейла от екипажа.

Корабът LADY BO, който плава под флага на Панама е от няколко месеца арестуван в Пристанище Бургас

Снимка: БТА

Кораб LADY BO (IMO: 8212350) е построен през 1984 г. Той е с дължина 106 m и широчина 16 m при дедуейт 6338 t. Според публични регистри е собственост на базираната в Турция компания AZ-UL GLOBAL PETROLEUM & CONST.

"Задържането на кораба е административна мярка, за да бъде принуден собственикът да изплати заплатите на екипажа. Тази мярка се налага по реда на морската трудова конвеция. Екипажът е под наблюдение", каза директорът на ИА МА в Бургас Александър Илиев пред БНР.

По думите му Агенцията редовно поддържа връзки с агента на кораба и днес той е бил там.

"Наши представители също периодично посещават кораба, за да установят какво е състоянието на екипажа на борда. Докладът от агента е, че храна на борда има, но допълнително ще изпратим наши служители да проверят. Корабът ще бъде освободен, когато бъдат изплатени заплатите от едната страна и от друга страна да се направят съответните ремонти, за да отплава", уточни Илиев.