Близо 8000 ученици, учители, деца, културни дейци, студенти се очаква да се включат в шествието на 24 май в Бургас. Това сочат предварителните записвания и подадената от учебните заведения информация. За сравнение, през последните години броят им е достигал максимум 5000 - 6000. Новината съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той каза, че ще има засилено полицейско присъствие в града.

На 24 май улица "Васил Левски" ще е затворена за автомобили и по нея ще се допуска само пешеходно движение. Предстои да бъде взето решение дали да не бъдат затворени за автомобили и други малки улички, пресечни на улица "Христо Ботев".

Всеки директор на учебно заведение ще получи скица и инструкции откъде и кога да мине със своите възпитаници, за да има нормална пропускливост, без от това да страда празничната атмосфера. 10.30 е началният час на шествието.

Кметът е възложил на служителите в Центъра за видеонаблюдение на 24 май да следят приоритетно къде има забавяне и задръстване в движението на хора и автомобили, за да подават своевременно информация на полицията и общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

Органите на реда ще фокусират вниманието си и върху традиционните места за изпращане на абитуриентите - площада "Тройката", експозиционния център "Флора", пред културния център "Морско казино", до паметника "Пантеон" в Морската градина, площада "Кирил и Методий", както и дворовете на големите училища.

От Областната дирекция на МВР-Бургас съобщиха, че ще осигурят наситено присъствие по цялото протежение на пътя към курортния комплекс Слънчев бряг.

Община Бургас призовава водачите на моторни превозни средства, които на 24 май не са ангажирани с участие в шествието или изпращане на абитуриент, да избягват преминаване през местата, където се събират много хора.