Има мъртва риба във водоема край Поморие, установи повторната проверка, извършена от Бургаската екоинспекция и черноморската Бесйнова дирекция. Според местни хора проблемът е от спукана тръба на намиращ се в близост завод.

Експерти на двете институции открили в тръстиката по брега мъртвата риба, която е от един вид и размер. Те са обходили 50-метров участък и не са констатирали разливи на нефтопродукти и замърсяване на водата от брегови източници.

Открита е мъртва риба във водоем край Поморие

Снимка: БТА

Открита е мъртва риба във водоем край Поморие

Снимка: БТА

На кмета на община Поморие е дадено предписание до утре да извърши почистване на брега от мъртвата риба. Отново са взети проби, които са констатирали завишаване на pH и изключително ниско съдържание на кислород на повърхността на водата. Взетите днес водни проби ще бъдат изследвани в лаборатория и за повишени стойности и на други показатели.

Първият сигнал е подаден на телефон 112 още на първи ноември. Водата била със зеленикав цвят и гниеща миризма, но не е установена мъртва риба и мазни петна от разливи на нефтопродукти.

Открита е мъртва риба във водоем край Поморие

Снимка: БТА

Стефан Петров от организацията за закрилата на българските граждани, посетили водоема и разговаряли с местните хора, според които това не е първият път, в който се случва подобно нещо.

Открита е мъртва риба във водоем край Поморие

Снимка: Shutterstock

"Според тях причината за евентуално натравяне на рибата е близкият завод - измивали бъчви и цистерни с някакви препарати. Тези препарати се оттичали в някаква тръба, на места тази тръба била пукната и по този начин се получавало замърсяването. Разбира се, това мнение е на хората, ние не можем да се ангажираме с него", каза Петров пред БНР.

Той се опасява и от екокатастрофа. В момента експертите взимат водни проби, а резултатите се очакват след приключване на анализите.