Сто и осемдесет туристи пристигнаха на Летище-Бургас с първия чартърен полет от Украйна. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и фолклорни изпълнения от ансамбъл "Странджа".

Вижте снимки >>

Украинският посланик Виталий Москаленко, представители на Община Бургас и туроператори поздравиха туристите и им пожелаха весело лято.

През следващите дни на Летище-Бургас се очаква да кацнат още полети с туристи от Украйна. Южното Черноморие традиционно е предпочитана дестинация. През изминалата година то е посетено от близо 596 000 души от Украйна, а престоят им обикновено трае две и повече седмици, което ги прави особено предпочитани туристи от местата за настаняване в региона, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Сто и осемдесет туристи пристигнаха на Летище-Бургас с първия чартърен полет от Украйна

Снимка: Община Бургас

Той многократно настоява пред Министерството на външните работи и Министерството на туризма да бъдат облекчени процедурите за пътуване.  Сред предложените от него мерки са отпадане на ограниченията за задължителна 14-дневна карантина за туристи от страни извън Европейския съюз, в това число Руската федерация, Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан, както и пълна електронизация на процеса по издаване на визите.

Украинските туристи бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и фолклорни изпълнения от ансамбъл "Странджа"

Снимка: Община Бургас