Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да бъде образувано производство по жалбата на Община Поморие, с която кметът Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж "Поморие-изток", поради нищожност. Мотивите на КЗК са, че не е спазен 10-дневния срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в "Държавен вестник".

BurgasInfo припомня, че през 1999 година плаж Поморие-изток бе даден от министерството на териториалното развитие за 20-годишна концесия на фирма "Ирида 71" ЕООД.  Дружеството бе собственост на митичния Димитър Димитров-Маймуняка, един от създателите на ВИС 2, който бе взривен на 22 януари 2002 г. в жилищен блок в столичния квартал "Стрелбище". Още приживе висаджията влезе в конфликт с местната власт в Поморие и заведе иск за 99 000 лв. срещу общината.

Причината: "Димитров искаше да сложи ръка и върху тротоарите, и улицата край плажа, които са общинска собственост, но загуби делото на първа инстанция", коментираха тогава от местната власт. След смъртта на Маймуняка фирмата се ръководи от съпругата му Надя. До жалбата се стигна след като при изтичането на концесията, Министерството на туризма обяви нов конкурс за избор на стопанин на плажа. Тогава стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. "Крайбрежна", която е транспортна улица и пешеходна зона.

Въпреки изложените от кмета Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), според КЗК това твърдение е без правно основание, а административният акт, издаден от Министерството на туризма, не може да бъде оспорен извън горецитирания 10-дневен срок.

"За мен, мотивите за отказа на КЗК са меко казано странни. Разпоредил съм най-кратки срокове, в които да обжалваме решението пред ВАС. Законът ни дава тази възможност и ние ще се възползваме от нея", коментира кметът на града Иван Алексиев.

"Община Поморие ще защитава интересите, поминъка и достойнството на поморийци. Вярвам, че българският съд ще вземе най-правилното решение", допълни той и подчерта, че ще разчита на подкрепата и на местните жители.