"Кулата на фаропазача" в пристанище Бургас отваря врати на Никулден като атракция, съобщиха от пресцентъра на порта в морския град.

Охранителната кула е построена при изграждането на Бургаското пристанище. Намира се на мястото, където е бил историческият вход на порта след откриването му през далечната 1903 година.

В района пред кулата първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на пристанището. През 1904 г. започва изграждането на металната ограда на порта, която стига до Кулата на фаропазача.

В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и изправността на бургаския пристанищен фар, който светва няколко години преди откриването на порта. Съоръжението е реконструирано тази година. То ще стане част от атракциите на града. 

Посетителския център разполага с две зали.

На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището - строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и фотоси, посветени на връзката на града и пристанището - любимо място за посещение на жителите и гостите на града. Изложени са и 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски. Те са дарени от сина му Велин Задгорски.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище. Те от периода 1895 г. - 1912 г. и са част от архива на порта. Един от тях - "План на пристанище Бургас" е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция, по чийто проект е построено модерното бургаско пристанище. В експозицията са включени още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището и котви на кораби, от различни периоди, открити в бургаския залив.

На откриването на посетителския център на Никулден е поканен да присъства иконописецът Тодор Вачев, който е роден във фаропазачницата.

Входът в посетителския център ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка на телефон: 056/822 111.