Няма щети по плажовете на Созопол - това заяви кметът на града Тихомир Янакиев в отговор на сигнал от концесионера, че лошото време е отнесло големи количества пясък от централния плаж и плаж "Харманите".

"Аз не виждам нищо по-различно от състоянието на плажа в сравнение с предни години. Нито вчера, нито онзи ден е имало морски бури, които да са по-различни от тези, които са характерни за сезона", заяви Янакиев пред bTV.

Според концесионера на Централния плаж в Созопол, ако му е било позволено да изгради диги на плажа, е нямало да се стигне до щетите.

"Аз не виждам, като вкараш багер на плажа, как ще спреш дъжда - за мен това няма смисъл", заяви още кметът.

По думите му водата, която се е задържала по плажната ивица, е част от обичайната ситуация. По-късно тези количества се отичат в морето.

Единствената щета е, че на плажа има разрушена подпорна стена, която разделя плажната ивица от морската градина.

"Стената е част от обхвата на концесионера - негово е задължението да я поддържа", категоричен е кметът.

Относно плаж "Харманите" и сигналите от местния концесионер, че водата от дъждовете е отнесла пясъка, Янакиев коментира, че задържалата се вода върху плажа е част от водосбора.

"Откакто се помня, там е водосборът на местността. Това не е нещо необичайно. Като са раздавали концесиите е трябвало да им кажат", каза още кметът на Созопол.

Вчера концесионерът на плажните ивици съобщи, че проливни дъждове и бурни вълни са "изяли" два от най-атрактивните плажове в Созопол - "Централен" и "Харманите".

"Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето", каза още Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, РИОСВ, Басейнова дирекция и кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете.