Кметът на Бургас Димитър Николов рекламира града и региона като сигурно място за словашките летовници. Посланикът на Словакия бе в града, за да се запознае на място със ситуацията около COVID-19 по Южното Черноморие, което от години е предпочитано място за почивка на сънародниците му, съобщават от общината.

"Бургас и регионът са свързани емоционално със Словакия още от времето преди демократичните промени. Имаме трайни познанства и много общи спомени. Словаците традиционно посещават нашия бряг, като идват не само по въздух, а и с лични автомобили и автобуси. По отношение на здравната сигурност мога да ви кажа, че нивото на заболеваемост в Бургас е много под средното за страната. Мерките, които взехме, дадоха ефект. На финал сме с масово тестване на хиляди хора от града и региона, което дотук показва, че под 1 % от населението ни се е срещало с COVID-19. Това ни прави много по-сигурни от редица други европейски държави и региони. Надявам се през юли да бъдат възстановени и самолетните полети между Бургас и Братислава", заяви Николов. На срещата участва и зам.кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

77000 са словаците, посетили България през 2019 г.

"Институциите и бизнесът полагат всички усилия, за да не се допусне разпространение на вируса. Работим върху превенцията. Туристите от чужбина трябва да знаят, че активните случаи тук остават малко на база брой население и площ. Дисциплина от страна на всеки един е ключовото в момента", отговорил на дипломата областният управител Вълчо Чолаков. И обяснил изчерпателно всички противоепидемични мерки, които се взимат по заведения и хотели.

"Имаме една от най-добре работещите Регионални здравни инспекции и много активни общински щабове. Мерките по отношение на карантината са много строги, полицията оказва стриктен контрол и това помага за превенцията. Туристическият бранш работи по строг протокол, нужните мерки са разписани, един вид обучение, с което всеки собственик повишава сигурността на своя обект", заявил още Чолаков.