Убеден съм, че след 5 години проблемът с липсата на квалифицирани медицински специалисти в града ще бъде решен. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на брифинг в Университета "Проф. д-р Асен Златаров". Той бе свикан във връзка с новината, дошла днес от Парламента - решението за създаване на Медицински факултет в морския град.

По време на брифинга Николов припомни, че в реализирането на тазr кауза са участвали политици, общественици и лекари, а за да стане факт, са били необходими няколко години.

Снимка: Община Бургас

Кметът отбеляза, че това е много добра новина за младите хора тук, които ще могат да се образоват в родния си град. Бургас се превръща и във възможност за деца от съседни градове и дори от други държави да се обучават тук, добави той.

Кметът Димитър Николов и ректорът на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова показаха за първи път пред журналисти напълно готовата и оборудвана сграда на Медицинския факултет. В него ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

Снимка: Община Бургас

При днешната обиколка из новата сграда стана ясно, че тя е напълно оборудвана и готова да приеме студентите наесен. Даже се знаят датите на първите изпити - 21 и 27 юли, по химия и биология. В бургаския Медицински факултет са назначени 86 преподаватели, повече от 50 от тях са професори и доценти.

Вижте снимки >>

"Много от тях са бургазлии, които са учили и практикуваха медицина в други български градове, но с удоволствие и сантимент избраха да се завърнат в родния Бургас. Ще им осигурим всички условия за пребиваване тук, за да могат спокойно и с желание да упражняват професията си", добави кметът.

Снимка: Община Бургас

Обучението в новия факултет ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина", за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър". Досега държавният университет "Проф. Асен Златаров" имаше само факултет по здравни грижи, където успешно се обучават студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри. От тази година нататък най-после в Бургас ще се обучават и лекари.

Кметът Николов, ректорът на университета проф. Миткова и деканът на новия факултет проф. Христо Бозов заявиха единодушно, че не са пестени пари за оборудване и технологии. Бургас ще предлага най-модерните практики и методи при обучението на бъдещите лекари, защото се е поучил от опита на останалите медицински школи у нас и се е постарал да надгради техните образователни платформи.