Започна издигането на диги от пясък по крайбрежието на плажа в курорта "Слънчев бряг". Процесът ще продължи няколко дни. Тази мярка се предприема за предпазване на морската ивица и заведенията през зимните месеци, когато вълнението се усилва. Това съобщи управителят на плажа Кирил Спасов.

Въпреки, че времето е все още хубаво и опасност засега няма, превантивната мярка се налага с оглед предстоящата зима. Заради обичайният бурен вятър по това време и огромните вълни има сериозна опасност морето да погълне голяма част от пясъчната ивица, както и да залее хотелите и обектите в близост, каза Спасов.

Принципът на работа е от определено разстояние от брега да се избутва пясък, който на по-късен етап ще бъде употребен отново. След като преминат морските бури, насипите ще бъдат заравнени и плажът в Слънчев бряг ще посрещне първите летовници в предишния си изряден вид.

Издигането на диги стана ежегодна практика на множество плажове по българското Черноморие. Едно от изискванията на Синия флаг е ивицата да се защити именно с пясъчни диги. Процедурата е средство и за пречистване на пясъка, информира Спасов.

Разстилането на пясъка ще започне през пролетта. Тогава ще започне и активната подготовка за новия туристически сезон.

Плажът в Слънчев бряг се почиства и поддържа целогодишно. Идеята е да бъде запазен в добро състояние.