Миналата година Община Бургас изгради паркинг за около 100 автомобила при бл. 39-40 в к-с "Изгрев". Впоследствие жителите на този район се възползваха от възможностите, които дава на активните и сговорни съседи новата програма "Моят град, моят квартал, моята улица".

В останалото свободно пространство между блоковете те изрично пожелаха да бъдат изградени още паркоместа.

Общината е готова с проект. Той е за паркинг с още 100 места и е включен в предложения бюджет за тази година, който предстои да бъде дебатиран и гласуван в местния парламент, съобщават от общината.

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.