Актрисата Ивана Радкова Джеджева и режисьорът и поет Симеон Димитров бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Община Бургас" по време на днешното редовно заседание на Общински съвет - Бургас. Предложението беше внесено за разглеждане от кмета Димитър Николов и прието единодушно от всички общински съветници.

Джеджева е съпруга на Недялко Йорданов и години наред играе в трупата на Бургаския театър. Там поставя спектакли и Димитров, който създава и специалността "Актьорско майсторство" в музикалното училище.

Званията трябва да бъдат връчени на тържествената сесия на 6-и декември.

Мотивите Ивана Джеджева да бъде удостоена със званието са огромния ѝ принос за развитието на театралното изкуство в града както и популяризирането на ДТ "Адриана Будевска" на националната театрална сцена, се посочва в докладната на градоначалника.

Според Николов, стотици роли в театрални постановки и поетични концерти изпълват кариерата на актрисата Ивана Джеджева. Повече от половината от творческия й път е свързан с Драматичен театър "Адриана Будевска" Бургас, където тя създава незабравими театрални образи повече от 23 години.

Джеджева е съпруга на Недялко Йорданов.

Симеон Иванов е роден в Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет "Свети Климент Охридски", а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър "Адриана Будевска" за режисьор. Член е на Сдружение "Бургаската писателска общност" и на Съюза на Северноамериканските писатели. Има издадени 8 книги с поезия.