Бургаският губернатор Вълчо Чолаков е разпоредил всички процедури да бъдат подготвени още през зимата, за да се гарантира навременото им провеждане преди старта на летния сезон. Резултатът от кампанията, която е предприел Чолаков, е, че девет от девет плажа без стопани ще посрещнат сезона със спасители.

Плажните ивици "Иракли" и "Несебър изток" в община Несебър, "Поморие- север" в община Поморие ,"Атанасовка коса" без част 1, "Крайморие - юг 2", , "Росенец - изток" в община Бургас, "Алепу" в община Созопол и плажовете "Корал" и "Резово" в община Царево са обезпечени с водно спасяване от 1 юни. Това се случва за първи път откакто областните администрации имат ангажимент да обезпечават водното спасяване на неохраняемите ивици.

Справка в годините назад показва липса на кандидати за осигуряване на дейността, както и процедури провеждащи се през целия летен сезон. Според експерти причината за успеха през настоящата година, да се намерят спасители навреме за всички обявени плажни ивици, е добрата организация на обществените поръчки, които е провела Областна администрация.

"Няма прецедент. Свършили сме си работата. Така трябва да се работи по принцип."- коментира областният управител. Фирмите, които ще отговарят за водното спасяване на деветте плажа са: "Паммар 95.84" ЕООД, "Филиус" ООД, "Интернешанъл Уотър Рескю" ЕООД. На 7 от плажните ивици ще има по 1 спасителен пост с двама спасители през месеците юни и септември и 2 спасителни поста с по двама спасители за месеците юли и август.

Само "Несебър изток" и "Резово" поради малката си площ ще останат с по 1 спасителен пост през целия летен сезон. Проверка на служители от Областна администрация на деветте плажа показа, че спасителите вече са на постовете си, а изпълнителите са поставили необходимото оборудване.

"Министерство на туризма ни съдейства много като оформи своевременно всичко, което ни беше необходимо като информация от там, за да проведем процедурите. Налице е добра комуникация между тях и нас, натрупахме опит, изчистихме моменти, които в предходни години създаваха пречки", допълни Чолаков. Той изрази надеждата си за един успешен летен сезон без инциденти.