Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова започва проверка на пясъчната дига, изградена на Централния плаж в Стария Созопол. Експерти от ведомството ще инспектират на място казуса. 

От седмица централният плаж в Созопол е преграден с триметрова пясъчна дига с дължина близо 500 метра. Дигата е издигната от фирмата концесионер на плажа. След предизвиканата от жителите на древния град проверка от Басейнова дирекция се оказа, че багерът е изгребвал пясък от морето, което е абсолютно забранено от закона.

Проверката, разпоредена от Ангелкова,  ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването й. Инспекцията ще бъде извършена в сътрудничество с другите компетентни институции.

"Не, не бяхме информирани от концесионера какво ще се случва", коментира новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев след като плажа се оказа ограден от пясъчната дига. Той уточни, че са сезирани РИОСВ и Басейнова дирекция.

Според Басейнова дирекция има нарушение, защото е гребано от морето, за да се засипва с пясък.

Представител на концесионера – Илиян Иванов, обясни, че такова нещо се прави за пръв път и затова има протести.

"С нищо не се нарушава екоравновесието", каза той пред Нова телевизия. Срещу него веднага заваляха обвинения, че е използван багер и няма нужда от такива мерки. 

От Басейнова дирекция потвърдиха, че е имало уведомление от концесионера, че ще работи само в сухата част на плажа. Оказало се обаче, че в най-южния край на плажа е гребан пясък от морето.

"Нормално е кофата на багера са се намокри, като се работи", обясни Иванов. Проверката продължавала, информацията се обработвала и при нарушения щяло да има санкции. "Някой трябва да каже дали е законно цялото това нещо", заяви Янакиев по адрес на пясъчната дига.