Полицията в Бургас залови агресивните бракониери, които след опит за саморазправа с инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури, потрошиха служебния им автомобил край язовир "Мандра".

Арестуваните са двама души от Бургас - 20-годишен младеж и 46-годишен мъж, който бил криминално проявен.

Инцидентът стана преди преди два дни, когато брокониерите нападнаха екип на ИАРА, след като били хванати в крачка да ловят незаконно риба. Екшънът се е разиграл, след като инспекторите получили сигнал за незаконно поставени мрежи във водите на язовира.

Изпълнителният директор на Агенцията Галин Николов още вчера намекна, че имат съмнение кои са извършителите, били забелязани от втория екип, който се опитал да помогне на колегите си.

След бързата работа на бургаските криминалисти и служители на Четвърто РУП наглите бракониери са арестувани и ще бъдат съдени. Пред разследващите те обяснили, че били афектирани заради конфискуваните им мрежи и за това посегнали на автомобила на инспекторите.

"Като са срязали две от гумите му и са строшили предно панорамно обзорно стъкло и две странични стъкла", уточни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Снимка: Булфото

След саморазправата бракониерите избягали.

Вижте снимки >>

Към момента процесуално-следствените действия продължават. Двамата са с полицейско задържане за срок от едно денонощие, като предстои да бъде поискано от Районна прокуратура - Бургас удължаване на срока за задържане на двамата бургазлии.

Това е втори подобен случай, след като миналата година, агресивни бракониери разбиха по същия начин автомобила на инспектори в Силистра. Заради зачестилите набези, от Агенцията по рибарство ще настояват за повече правомощия на инспекторите им.

"Единственото, за което търся съдействие от колегите от МВР, е колите да са със специален режим на движение. Може би ще търсим възможност да употребяваме хладно оръжие, гладко късоцевно, пушки по възможност", каза директорът на ИАРА Галин Николов.

От Агенцията по рибарство и аквакултури искат още по-сериозни наказания за бракониерите, особено за тези, които си позволяват да нападат инспектори.