От днес започват съвместни проверки на всички отговорни институции на територията на природния парк /ПП/"Странджа".

Решението за това е взето от директора на парка по време на среща с представители на държавните горски стопанства в района и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас.

От пресслужбата на ПП "Странджа" съобщиха, че тема на разговорите са били зачестилите сигнали за нарушения на територията на парка от недобросъвестни туристи, паленето на огън и купищата боклуци, които "природолюбителите" оставят след себе си. Ръководителите на горските стопанства са споделили своите наблюдения и загриженост от нарасналия поток от туристи и необходимостта от по-строг контрол.

Ковид-кризата кара все повече хора да търсят възможности за почивка из планината и това създава редица неудобства и "отваря" много проблеми, са посочили експертите.

От пресслужбата на ПП "Странджа" информираха още, че при извършване на проверките ще бъде потърсено съдействие от служители на вътрешното ведомство и на "Гранична полиция". За туристически сезон-2021 ще бъдат предприети мерки за определяне на места за бивакуване, съгласно действащото в страната законодателство.

Процедурите за това ще започнат още в края на този месец, казаха от пресслужбата на парка.