Карантинираният кораб, на който беше установен епидемичен взрив от COVID-19, ще напусне бургаското пристанище днес, съобщи БНТ. 12 от общо 20 моряци са дали положителна проба за вируса. Един от тях почина, а друг е в бургаската болница в стабилно състояние.

Екипажът е бил изолиран, а здравните власти в Бургас успокояват, че няма опасност заразата да се разпространи от моряците. До седмица ще стане ясно дали става въпрос за "Делта" варианта на вируса. Плавателният съд превозва зърно и въпреки карантината, товарната дейност на кораба не е била спирана.

"Няма абсолютно никаква опасност, понеже никой от екипажа не е слизал на брега, както и никой от нашите работници и служители при товарния процес, не са се качвали на кораба. Няма абсолютно никакъв контакт и никаква опасност от заразяване. Тази сутрин в 06.00 ч. приключиха товарните операции", обясни директорът на пристанището Янчо Даскалов.

"Всеки кораб може да отплава с 1/3 от екипажа, така че решението го взема собственикът, но те въпреки всичко са под карантина, докато са на българска земя", каза по-рано директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.