Жители на бургаския квартал "Сарафово" подготвят подписка и колективно дело срещу ЕVN заради честите спирания на тока и последващите токови удари. Проблемът е от около месец, а токовите удари са по няколко на вечер.

Прекъсванията на електричеството вече са унищожили десетки електрически уреди, а загубите са и на работещите до късно магазини и ресторанти, и на живущи и гости на "Сарафово", което през лятото набъбва до 10 000 души.

"Най-големият ни проблем е касовият апарат, защото като спря токът онази вечер не можахме да изкараме сметките на клиентите. Рестартираме, чакаме, струваме, хората ги бавим", каза Иван Вършев пред БНТ.

На Михаил Петров, управител на денонощен магазин, пък изгоряла кафемашина, която хвърлил, защото платката й струвала 100-150 лв.

"Вече започнах да си изключвам шалтера като излизам от вкъщи, защото не знам кога ще спре токът и какво ще се случи", споделя Лидия Стоянова.

"Вчера например ми изгоря зарядното за лаптопа, миналата вечер на съседа печката му се развали от тези шашми. От EVN се опитват да извъртят нещата, че е заради лошите метеорологични условия, но такива няма", споделя и Боян Маламашев пред "Флагман".

Всяка вечер, около 21-22 часа, жителите на Сарафово тръпнат в очакване, когато токът ще спре.

По думите на кметския наместник на "Сарафово" - Неделин Недялков, от енергийната компания обясняват прекъсването на тока заради птици, които се изхождат по въздушните жици.

По-големият проблем е в мрежата за високо напрежение, която се оперира от държавното енергийно дружество, заявиха от EVN, но съобщиха, че има голям проект въздушната мрежа от електрически проводници на квартал "Сарафово" да бъде вкарана под земята.

"Предприехме цялостен пакет от мерки заедно с колегите от ЕСО, за да минимизираме изключванията, следим мрежата 24 часа в денонощието", каза говорителят на EVN Крум Косев.

Kлиентите, които имат повредени уреди вследствие на токовите удари, трябва в най-кратък срок да сигнализират, за да бъдат изготвени констативни протоколи и изпълнени исканията им за обезщетения.