Две големи компании са заявили интерес за сериозни инвестиции в индустриалния и логистичен парк в Бургас. По-мащабният проект е за изграждане на предприятие за производство на части и аксесоари за железопътния транспорт. Компанията е заявила готовност да изгради производство, което е силно ограничено в световен мащаб, а продукцията си смята да разпространява на световния и европейския пазар. Инвестицията е в размер на 124 милиона евро. Това съобщи кметът на града Димитър Николов.

За да функционира, предприятието се нуждае от голяма площ, което налага обединяването на няколко крайградски терена. Става въпрос за два имота в индустриалния и логистичен парк, които обаче не са достатъчни за мащаба на проекта. Затова общината прибавя към тях допълнително два свои имота, а също така са проведени предварителни разговори със собствениците на околни частни имоти, обясни градоначалникът. Компанията е заявила готовност да разкрие от 240 до 380 работни места. Според Николов, инвеститорът се спрял на Бургас след като обиколил четири държави и три града в България.

Втората компания, чието инвестиционно предложение също е одобрено от местната община, е за изграждане на предприятие за производство на акустични стенни панели за кина, стадиони, аудитории и театри.