С около седмедесет процента по-малко са постъпленията в бюджета на Община Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Той каза, че за много кратък период е започнал да се натрупва вътрешен дефицит.

Затова ще бъдем много благодарни за дарения на фирми и физически лица. Вече се задъхваме, защото Община Бургас е основния платец на всички разходи, които се правят ежедневно, добави кметът.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров информира, че генетичната лаборатория в Бургас в момента разполага с ограничен набор от генетични тестове за изследване.

Това е проблем, не само за Бургас, а и за цяла България и цяла Европа. С тях се изследват само съмнителни за коронавирусна инфекция пациенти. Само вчера през лабораторията са направени 44 такива изследвания.

Допълнителните тестове - антигенните, които са част от бързите тестове, също са на разположение, но те са с ограничени количества, каза директорът на Медицинския факултет в Бургас и заместник-председател на Общинския кризесен щаб доц. Цветан Велинов. Той сподели още, че когато има достатъчно на брой такива тестове, ще бъдат пуснати за свободен достъп за гражданите, които желаят да си направят изследване.

Проблемът е в доставката, в ежедневен контакт сме с дистрибуторите на тези тестове. Ежедневно партидите, които се освобождават и тези, които сме заявили, са многократно по-малко от това, което сме предвидили като тестове за диагностика, заяви доц. Цветанов.

Два екипа работят в генетичната лаборатория в Бургас. Привлечени са и специалисти от Варна. В УМБАЛ-Бургас също работи такъв екип. Капацитетът е до 90 генетични теста за денонощие.